5 goede voornemens voor verbeterde bedrijfsveiligheid in 2019

09/01/2019

Januari is de maand waarin veel mensen van start gaan met goede voornemens. Hoe zit dat bij jou? En hoe zit het met de goede voornemens voor op de werkvloer? Wij helpen je graag een handje en geven wat extra goede voornemens mee voor 2019, namelijk 5 goede voornemens voor verbeterde bedrijfsveiligheid! 

1. AVG – nog niet tabé

In 2018 zijn veel bedrijven voortvarend van start gegaan met de AVG, andere bedrijven waren dit wellicht van plan maar hebben hier geen tijd voor kunnen vinden. Ondanks dat er nu een stuk minder over gesproken wordt, blijft de wetgeving – en daarmee de kans op boetes bij het niet voldoen hieraan – bestaan. Tijd dus om het opgestelde te laten toetsen, de puntjes op de i te zetten of nu dan ein-de-lijk aan de slag te gaan. Laat zien de omgang met persoonsgegevens serieus te nemen en voorkom incidenten die mogelijk imagoschade opleveren.

2. Check RI&E plichtigheid

Mogelijke bedrijfsrisico’s wil je in beheersen en in een vroeg stadium herkennen. Een goed opgestelde risico- inventarisatie en evaluatie (RI&E) helpt hierbij. Naast dat het behulpzaam is kan het tevens verplicht zijn een RI&E op te stellen. Al eens gecheckt? Wanneer een RI&E aanwezig is binnen de organisatie is het voor optimale borging van de bedrijfsveiligheid belangrijk deze te laten toetsen en jaarlijks te doorlopen, dus ook weer in 2019!

3. Houd een ontruimingsoefening

Komt bij een incident iedereen veilig uit het pand? De enige manier om dit te testen is het houden van een ongeplande ontruimingsoefening. Omdat er binnen organisaties veel kan veranderen in een jaar is het aan te raden dit minimaal één keer per jaar te doen. Zo weten medewerkers goed wat zij moeten doen in noodsituaties zonder in paniek te raken en worden vervelende gevolgen van een incident beperkt. Controleer hierbij meteen of alle noodverlichting nog werkt en de ontruimingsplattegronden aanwezig, goed vindbaar en up-to-date zijn.

4. Zet BHV op de agenda

Als bedrijf ben je verplicht te zorgen voor goede bedrijfshulpverlening. Neem daarom jaarlijks de BHV-maatregelen onder de loep. Zijn er dagelijks voldoende BHV’ers aanwezig? BHV’ers verlenen eerste hulp bij ongevallen en weten hoe de gevolgen hiervan te beperken. Daarnaast dienen er voldoende bedrijfshulpmiddelen zoals verbandtrommels (goed gevuld!), brandblussers en eventueel een AED aanwezig te zijn. Controleer deze jaarlijks op de juiste werking en positionering binnen het bedrijf.

5. Weet hoe de organisatie ervoor staat

Het kan soms lastig zijn een volledig beeld te krijgen van de stand van zaken wanneer het gaat om bedrijfsveiligheid. Wanneer is dit voor het laatst in kaart gebracht? Laat een veiligheidsscan uitvoeren en weet direct wat de stand van zaken is en wat de verbeterpunten zijn! Hiermee wordt gezorgd voor een objectieve blik en wordt er daarnaast niks over het hoofd gezien.

Extra steuntje in de rug nodig om deze goede voornemens waar te maken? Onze veiligheidsexperts helpen u graag, neem vrijblijvend contact op! 

BHV

Actueel

Meer avaq actueel

Trekkerdiefstallen vragen integrale beveiliging

10/01/2025

De recente golf aan trekkerdiefstallen, met Flevoland als zwaar getroffen gebied, bevestigt opnieuw dat bouwkundige […]

Lees meer

Dankzij beveiligingsplan blijven bewoners veilig bij insluiping

05/01/2025

Dankzij een adequaat beveiligingsplan en snelle opschaling verliep een insluiping op 1 januari 2025 bij […]

Lees meer